Conjunctuurbeeld Nederland

In september is het conjunctuurbeeld hetzelfde als augustus. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Hiermee blijft de positieve trend zich voortzetten. De conjunctuurklok geef een macro-economisch beeld en klimaat weer van huishoudens, bedrijven en de regio’s. Consumenten zijn wel minder positief dan een maand eerder. Echter ligt het vertrouwen nog steeds hoger dan het gemiddelde. Daarnaast groeien investeringen en de export wel. Er wordt door bedrijven meer geïnvesteerd in wagens of machines. Nederlandse bedrijven hebben veel machines en apparaten uitgevoerd naar het buitenland. Deze groei zag je ook in het aantal huishoudens, zij gaven meer geld uit aan bijvoorbeeld voedingsmiddelen. Tegenstrijdig zijn daarbij het aantal faillissementen dit jaar. Deze zijn iets toegenomen.  Het aantal banen blijft daarentegen stijgen. De stijging  in banen en werkgelegenheid is wat minder dan voorgaande kwartalen, maar nog steeds ver boven het gemiddeld. In de afgelopen vier jaar is de banengroei alleen maar meer toegenomen. Het gaat hierbij om zowel werknemers als freelance banen. De enorme groei aan openstaande vacatures zorgen voor een krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers en intermediairs vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden voor diverse functies. In 2013 was de stand van openstaande vacatures nog het laagst.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *